Μαριλένα Καββαδά η Βλυχιώτισσα μαγεύτρα των παιδιών



Λόγω δουλειάς, ήρθα πρώτα σε επαφή με τα βιβλία της. Την γνώρισα μέσα από κείνα. ξέροντας ωστόσο ότι λόγω ονόματος, έχει πάνω της το Λευκαδίτικο άγγιγμα.


Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να την γνωρίσω και από κοντά και να καταλάβω ότι μας ένωναν πολύ περισσότερα από την κοινή καταγωγή.
Μας ένωναν μνήμες παιδικές, θαλασσινός αέρας Βλυχιώτικος. Περατζάδες στο μώλο και μπάνια στο Δεσίμι. Μας ένωναν ποδηλατάδες στον "μέσα" και τον "έξω" δρόμο του χωριού. Μας ένωνε το καταφύγιο, κυρίως καλοκαιρινό, αυτό το χωριό, που αν και γεμάτο στραβά, είναι το βάλσαμό μας.



Έτσι ειδωθήκαμε από κοντά μετά από διαδικτυακές συζητήσεις, στην παρουσίαση "του κρυφτού" της και εκεί είδα τη Μαριλένα συγγραφέα, παραμυθού, ηθοποιό, χορεύτρια, σκηνοθέτη, σκηνογράφο.


Είδα όχι μια γυναίκα, αλλά μια νεράιδα του παραμυθιού που με το μαγικό της ραβδί, το αφοπλιστικό χαμόγελό της, σε μάγευε. 
Μια δυναμική γυναίκα, οργανωτική, απόλυτα κοινωνική, χαμογελαστή, ευγενική, ακούραστη, αφοπλιστικά ειλικρινής.
Έναν υπέροχο άνθρωπο που θαύμασα και αγάπησα από την πρώτη ματιά.



Η Μαριλένα κουβαλά μέσα της την Επτανησιακή τρέλα, (πατέρα Λευκαδίτη, μάνα Κεφαλονίτισσα), αυτή την τρέλα την ωραία, που τη ζηλεύουν όλοι! Που σε κάνει να ψάχνεσαι όλη την ώρα και να "σκοτώνεις" το χρόνο σου δημιουργώντας! 
Μια τρέλα ζωής, ονείρου, φαντασίας, δράσης. Κι έχει καταφέρει να την κάνει μέρος της ζωής της, να την έχει συντροφιά της, να την κάνει σύμμαχό της στις σκανταλιές των ηρώων των βιβλίων της, στις σκανταλιές τις δικές της. Γιατί τι άλλο η συγγραφή βιβλίων και ειδικά όταν αφορούν στα παιδιά; Υπέροχες σκανταλιές!


Δυστυχώς οι συγκυρίες δεν μου επέτρεψαν να δω το "φάρο" της πέρσι το χειμώνα, παρόλο που είχα πολύ προσπαθήσει να την πείσω ότι υποσυνείδητα τον έγραψε για το δικό μας φάρο, τον Λευκάτα.



Μπόρεσα να δω όμως το όμορφο αρκουδάκι της που με το κόκκινο σκουφί του μας έμαθε να κρατάμε πάντα τις υποσχέσεις μας, μέσα από μια εκπληκτική παράσταση με πανέμορφα σκηνικά που μας έφεραν τα Χριστούγεννα πιο γρήγορα κοντά μας, μαγευτικές μουσικές και ερμηνείες από τους άξιους συνεργάτες της, κάλαντα και την γλυκιά φωνή της να αφηγείται τις περιπέτειες του μικρού της χνουδωτού ήρωα. 





Με σπουδές στο χορό, στο Ελληνικό πολιτισμό και στην Εκπαίδευση και Αγωγή στην προσχολική ηλικία, έχει καταφέρει να συνδυάσει ένα πλήρες πακέτο στην υπηρεσία των παιδιών που τόσο λατρεύει. Η ίδια είναι παντρεμένη με έναν εκπληκτικό άνθρωπο και έχει μια πανέμορφη κόρη που αποτελούν το στήριγμα και την έμπνευσή της.


Δεν έχει νόημα να γράψω εδώ το βιογραφικό της, ούτε τα χίλια μύρια με τα οποία ασχολείται. Θα τα βρείτε όλα εδώ: Μαγικό Κοχύλι . 
Επίσης θα βρείτε εδώ και όλα τα βιβλία της παιδικά και μη και σίγουρα σιγά σιγά θα τα εντάξετε όλα στη συλλογή σας. Γιατί απλά είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του, όχι γιατί την βλέπει σαν δουλειά και είναι επαγγελματίας, αλλά γιατί η δουλειά της είναι η ζωή της και είναι επαγγελματίας στη ζωή.





Τα δυο τελευταία καλοκαίρια είχα την χαρά, την τιμή και την τύχη, να την έχω κάμποσες ώρες συντροφιά, εκεί στο μικρό χωριουδάκι μας. Είχαμε την ευκαιρία και τον χρόνο να μιλήσουμε για πολλά. Για πολλά και διάφορα, να γνωριστούμε καλύτερα, να μοιραστούμε μυστικά, να μοιραστούμε σχέδια και όνειρα. Και μπόρεσαν να διακρίνω πίσω από την αστραφτερή  νεράιδα των παραμυθιών και την γυναίκα, την τρυφερή, γλυκιά, γεμάτη αγάπη και άγχος και ανησυχία και αδυναμία και φόβο και ελπίδα και  όλα όσα ζώνουν την ανθρώπινη ύπαρξή μας.




Γνώρισα μια φίλη που ξέρω ότι θα είναι εκεί για πάντα, ακόμα και αν την βλέπω εγώ μόνο στα παγκάκι του μώλου κάθε Αύγουστο.


Γνώρισα την Μαριλένα Καββαδά και εδώ κάνω το πρώτο βήμα για να τη φέρω κοντά σας.





Σημείωση: Το φωτογραφικό υλικό είναι από το καλοκαίρι του 2015 στο Βλυχό, από την παρουσίαση του "κρυφτού" στο 1ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου και την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου "Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι" στον Ιανό στις 10 Δεκεμβρίου 2016
Τα τρία τελευταία της βιβλία που αναφέρω παραπάνω κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου