Σημεία ενδιαφέροντος στο Αθάνι

Το Αθάνι είναι το τελευταίο χωριό στα νοτιοδυτικά του νησιού και έχει να επιδείξει μια σημαντική ιστορική πορεία από τα αρχαία χρόνια, υπέροχες φυσικές ομορφιές, τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, ενδιαφέροντα και πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία.



Τουριστικά έχει να επιδείξει τις υπέροχες παραλίες του, παρέχει πολλές επιλογές διαμονής και εστίασης και ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφτεί κάποιος, όπως τα παρακάτω:

Αρχαιολογικός χώρος στον Άγιο Κήρυκο

Το εκκλησάκι του Αγίου Κηρύκου και οι αρχαιολογικές ανασκαφές

Ο Άγιος Κήρυκος είναι ένα μικρό εκκλησάκι δυτικά του Αθανίου, στο δρόμο για την παραλία Γιαλός. Παλαιότερα ήταν μοναστήρι το οποίο ερήμωσε στα τέλη της δεκαετία του ΄30 και μετά από πολλαπλές ζημιές από σεισμούς στα επόμενα χρόνια. (Για το ιστορικό του μπορείτε να δείτε [εδώ].
Στον χώρο γύρω από το εκκλησάκι τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα η οποία έχει επιδείξει ερείπια ενός μεγάλου οικοδομήματος, θραύσματα αγγείων και άλλα. Το οίκημα βρίσκεται νότια του ναού ενώ σε αρκετά μεγάλη έκσταση γύρω του υπάρχουν στοιχεία ανασκαφής. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση, τουλάχιστον σε εκτός αρχαιολογικού κύκλου, κοινό. Εικασίες ωστόσο υπάρχουν πολλές, από το βρίσκονταν εκεί ιερός χώρος αφιερωμένος στον Ερμή, μέχρι ότι εκεί τελικά βρίσκεται το παλάτι του Οδυσσέα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός προς το παρόν και όσοι επισκέπτονται το εκκλησάκι μπορούν, ανεπισήμως, να περιηγηθούν ανάμεσα στα ευρήματα.

Λίθινες "κυψέλες" στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου


Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής του Αθανίου, βρίσκεται σε τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα πριν το ακρωτήριο του Λευκάτα και "βλέπει" ανατολικά, προς τον κόλπο της Βασιλικής. Τα τελευταία χρόνια στον χώρο του, ζουν μοναχές και έχουν αναστηλωθεί τα παλαιότερα κτίσματά του. Είναι επισκέψιμο τις περισσότερες ώρες της ημέρας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο χώρο που βρίσκεται το μεγάλο αλώνι του μοναστηριού, αριστερά μετά την κύρια είσοδο του υπάρχουν λίθινες μικρές κατασκευές που ανάγονται χρονολογικά στην μυκηναϊκή περίοδο και η χρήση τους (τότε) είναι άγνωστη.
Αργότερα, κατά τη Βυζαντινή περίοδο αλλά και μέχρι σχεδόν τα μέσα του 20ου αι. χρησιμοποιήθηκαν από τοπικούς παραγωγούς μελιού ως κυψέλες και πλέον είναι γνωστές ως "λίθινες κυψέλες".

Υπάρχουν διάσπαρτες στο κομμάτι της Νιράς κι άλλες τέτοιες κατασκευές και παρόμοιες σε πολλά μέρη της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα δεν χρησιμοποιούνται και μπορεί κανείς να τις επισκεφτεί τις ώρες λειτουργίας του μοναστηριού.

Φάρος στον Λευκάτα


Επιβλητικός φάρος χτισμένος στην άκρη του βράχου του Λευκάτα στον χώρο που υπήρχε ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα.


Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1890 και έχει ύψος 14 μέτρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Καταστράφηκε από σεισμό το 1950 και μέχρι το 1956, οπότε και επισκευάστηκε, λειτούργησε σαν αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Το 1986 ηλεκτροδοτήθηκε. Τις πληροφορίες δίνει με πινακίδα η Υπηρεσία Φάρων του πολεμικού Ναυτικού.

Ο δρόμος για το φάρο είναι ασφαλτοστρωμένος και σχετικά εύκολος. Υπάρχει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και οι επισκέπτες μπορούν να τον προσεγγίσουν μέσω χωμάτινου δρόμου. Μπορούν επίσης να περιηγηθούν στην γύρω βραχώδη περιοχή και να φτάσετε μέχρι το νοτιότερο βράχο του νησιού. Γύρω του μπορείτε να δείτε απομεινάρια από τον αρχαίο ιερό του Απόλλωνα.


Περισσότερες πληροφορίες για το ακρωτήριο του Λευκάτα δείτε [εδώ].


Δείτε ακόμα για το Αθάνι:

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Νηπιαγωγός με καταγωγή από τη Λευκάδα. Εδώ μέσα κάνω πράξη τα ελάττωμα μου: να φωτογραφίζω, να ερευνώ και να γράφω για το νησί μου, σ΄ ένα μείγμα ρομαντισμού και αυστηρού ρεαλισμού... γιατί πάντοτε ακροβατούσα ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου